- Reklama -peníze

Jak vybrat interiérové dveře do vaší domácnosti a na co si dát pozor?

Výběr vhodných dveří do interiéru může být složitý úkol. Když se vydáte do obchodů nebo začnete brouzdat na internetu, zjistíte, že existuje mnoho různých typů dveří, materiálů a stylů, které můžete pro svou domácnost využít. Jak vybrat ty pravé a na co si dát při výběru pozor?

Pokud hledáte dveře do interiéru, je třeba vzít v potaz několik faktorů, abyste byli s výsledkem spokojeni. Podívejte se společně s námi na pár tipů, které vám mohou při výběru dveří do interiéru pomoci.

více v článku...

Zvažte funkci dveří

Ještě předtím, než se rozhodnete pro konkrétní typ dveří, je důležité zamyslet se nad jejich funkcí. Potřebujete dveře, které oddělí dvě místnosti, hledáte dveře, které mají poskytnout soukromí a izolovat částečně hluk nebo jen potřebujete opticky rozdělit místnosti?

Pokud hledáte dveře, které poskytnou co nejvíce soukromí, zvažte několik možností:

  • dveře s tmavým sklem
  • dveře s výplní
  • dveře s vrstvou izolace

Na druhou stranu pokud hledáte dveře, které spíše vizuálně rozdělí místnost, můžete pořídit:

Zvolte materiál dveří

Materiál, ze kterého jsou dveře vyrobeny udává vzhled, životnost dveří a jejich údržbu. Nejčastějšími materiály používanými pro výrobu dveří jsou dřevo, sklo nebo kov. Každý z materiálů má své výhody a nevýhody a je třeba zvážit, který z nich by vám vyhovoval nejvíce.

Výhody a nevýhody dřevěných dveří

Dřevěné dveře jsou tou nejklasičtější volbou interiérových dveří a mají samozřejmě své výhody a nevýhody.

Jejich velkou výhodu je jejich přirozený a krásný vzhled, který dodává interiéru na útulnu. Existuje mnoho druhů dřeva, které mohou být pro výrobu dveří použity. Vybírat tedy můžete mezi různými styly a vzory. Dřevěné dveře jsou navíc trvanlivé a pokud je jim věnována péče, mohou vydržet mnoho let.

Nevýhodou kvalitních dřevěných dveří je jejich vysoká pořizovací cena, bývají často dražší než ostatní typy dveří, protože se jedná o přírodní materiál a výroba dřevěných dveří vyžaduje kvalitní řemeslnou práci. Další nevýhodou je potom jejich náchylnosti k poškození a vlhkosti.

Výhody a nevýhody skleněných dveří

Další možností dveří v interiéru jsou také skleněné dveře, které jsou díky svému modernímu vzhledu stále populárnější. Než se pro skleněné dveře rozhodnete, měli byste znát jejich výhody a nevýhody.

Hlavní výhodou skleněných dveří je jejich moderní a elegantní vzhled, zároveň propouští do místnosti přirozené světlo. Skleněné dveře také umožňují výhled do dalších místností nebo venkovního prostoru.

Nevýhodou skleněných dveří je to, že nabízí o dost méně soukromí, než jiné typy dveří, protože je skrz ně vidět. Dalšími nevýhodami jsou křehkost dveří, jejich snadné poškození a nutnost pravidelné údržby.

Výhody a nevýhody kovových dveří

Kovové dveře jsou další možností, kterou můžete v interiéru využít. Mohou poskytovat různé výhody a nevýhody pro váš domov.

Kovové dveře jsou odolné a těžko se poškodí. Patří mezi nejtrvanlivější typy dveří vůči poškození, opotřebení, násilnému vstupu.

Na druhou stranu kovové dveře jsou méně atraktivní a hodí se spíše do technických místností, protože také mohou být více hlučné při manipulaci s nimi. Nevýhodou může být korozivní působení a vyšší pořizovací cena.

Zvolte styl dveří

Dveře se vyrábí v mnoha různých stylech, od moderních, přes klasické až po rustikální. Je důležité zvolit styl, který se bude hodit k celkovému designu interiéru a k vašemu osobnímu vkusu.

  • Klasické dveře jsou nejčastěji vyrobeny ze dřeva a pochlubit se mohou jednoduchým designem. Hodí se proto do většiny interiérů.
  • Moderní dveře jsou obvykle vyrobeny z kovu nebo skla a hodí se do moderních a minimalistických interiérů.
  • Rustikální dveře jsou vyrobeny ze dřeva a pyšní se detaily a texturami.
  • Průmyslové dveře jsou nejčastěji vyrobeny z kovu a mají funkční a robustní vzhled.
  • Skleněné dveře mohou mít různé styly a hodí se do moderních domácností.
  • Kapesní dveře se zasouvají do stěny a nezabírají tak žádný prostor v místnosti.

Tip: Znáte výhody posuvných dveří?

Zvažte rozměry dveří

Před výběrem dveří je důležité zjistit rozměry otvoru, do kterého budou dveře nakonec umístěny. Pokud jsou dveře příliš velké nebo malé, nemusí správně fungovat nebo mohou vypadat nevhodně.

Dbejte na kvalitu dveří

Důležité je ještě před koupí zkontrolovat kvalitu dveří. Každé dveře musí něco vydržet a měly by být trvanlivé a spolehlivé. Základem je, že jsou vyrobeny z kvalitních materiálů. Dveře do všech místností by měly být také snadno ovladatelné.    

Závěrem: výběr dveří pro jednotlivé místnosti v domě

Výběr dveří závisí nejen na designu interiéru, ale také na funkci místnosti. Závěrem vám proto přinášíme doporučení pro výběr dveří do místností ve vašem domě.

Dveře do ložnice by měly poskytovat dostatek soukromí a manipulace s nimi by měla být tichá, aby nerušila spánek. Doporučujeme zvolit dveře plné, které mají větší zvukovou izolaci. Pro klasickou nebo rustikální ložnici se hodí dřevěné dveře, do moderních interiéru vybírejte dveře s jednoduchým designem.

Dveře do koupelny by měly být odolné vůči vlhkosti a snadno se čistit. Doporučujeme zvolit laminátové dveře nebo dřevěné dveře s povrchovou úpravou, která pomůže odolávat vlhkosti. Skleněné dveře jsou také populární volbou, zejména pro moderní koupelny, ale počítat musíte s jejich častějším čištěním.

Dveře do obývacího pokoje by měly být pěkné a hlavně se hodit k celkovému stylu místnosti. Hodit se mohou také posuvné dveře.

Tip: Znáte psychologii barev?

Dveře do kuchyně by měly stejně jako ty do koupelny odolávat vlhkosti a snadno se čistit. Oblíbené jsou také skleněné dveře.

Tip na závěr: Pokud se rozhodnete pro obyčejné křídlové dveře, nezapomeňte si před jejich koupí ujasnit, na kterou stranu se budou otevírat – do místnosti, nebo z místnosti? To zjistíte podle pantů na futrech.

Alena Mrvíková, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu

obrázky:

https://www.freepik.com/free-photo/close-up-metal-doorknob-blurred-background-home-interior_16769942.htm#query=interier%20door&position=5&from_view=search&track=ais
https://www.pexels.com/photo/stylish-white-hall-in-big-apartment-building-6238608/
https://unsplash.com/photos/7K4LiMm0u14

Related Articles

- Advertisement -pr clanky

Mohlo by Vás zajímat